Erytritol

Erytritol är ett kolhydratämne som finns naturligt i bland annat druvor, päron samt meloner. Det är baserat på en sockeralkohol som finns naturligt vars kemiska struktur har likheter med både socker och alkohol. Erytritol är en 4-karbon linjär sockeralkohol, vars kemiska formel är C4H10O4. Ämnet blev godkänt av EU 2006, men fanns tidigare i Japan och USA från 1990 respektive 1997.

Erytritol skiljer sig från kolhydrater som exempelvis socker eller stärkelse. Det tas nämligen inte upp som energi i kroppen och utsöndras outnyttjat genom urinen. Erytritol är följaktligen passande för den som vill inta en lågkolhydratkost och undslippa de onödiga kolhydraterna.

Erytritol produceras genom att svälla druvsocker. Genom att addera vissa bakterier till druvsockret så sker omvandlingen till erytritol. Processen är helt å hållet okonstlad.

Därutöver innehåller inte erytritol en enda kalori, vilket är otroligt i jämförelse med vanligt socker som innehåller 400 kalorier per 100g. Bra tips på denna länk.

Kristallerna som utgör Erytritol smälter på tungan vilket brukar förmedla en upplevelse av att tungan kan kännas kall. Det är dock en helt riskfri effekt som påminner om samma kylande effekt som Xylitol och mentol har.

Intag av erytritol medför inte blodsockerstigning och påverkar inte heller insulinsekretionen. För den skull passar erytritol perfekt åt diabetiker.

En uppenbar styrka med erytritol är att kroppen behandlar ämnet annorlunda än andra sockeralkoholer. Eftersom erytritol är bland den minsta sockeralkoholen som det finns kännedom om så tas den upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad.

Med tanke på att andra sockeralkoholer är större blir de blott delvis absorberade i tunntarmen. Därför transporteras partiklar vidare till tjocktarmen och bryts ner av bakterier som producerar gaser samt fettsyror, vilket kan leda till lös mage.

I enlighet med EUs bestämmelser så får dock ingen form av sockeralkohol finnas i förfriskning eftersom det finns en utökad risk att få i sig större mängder socker genom att dricka. Trots att Erytritol är oproblematiskt ur det avseendet så måste ämnet innefatta samma lagstiftning.

Erytritol bör inte intas 3 år efter produktion om man utgår från bäst före-datum-rutinerna, men i själva verket har erytritol obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Erytritol säljs under flertal varierande varumärken. Bland annat som Strösöt via Gert Strand AB. Produkten är förpackad på burk som består av 500 gram. Strösöt passar utmärkt för bakning. Det ser ut som socker och ersätter socker i både sötma och dosering. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därjämte som en antioxiant.