Erytritol

Det naturliga kolhydratämnet erytritol finns i bland annat druvor, päron samt meloner. Ämnet har skiljande egenskaper från kolhydrater som stärkelse eller socker, därför att det inte tas upp som energi i kroppen. Det utsöndras alltså outnyttjat genom urinen. Det är via jäsning av druvor som erytritol produceras. När man tillsätter bakterier åt druvsockret så sker omvandling och det blir erytritol, enligt en helt naturlig procedur.

Erytritol är väl lämpat åt den som önskar inta en lågkolhydratkost och slippa onödiga kolhydrater. Erytritol skadar ej tänderna och funkar därjämte som en antioxiant. Ämnet innehåller inga kalorier medans vanligt socker består av 400 kalorier per 100g.

Erytritol är baserat på en sockeralkohol med kemisk uppbyggnad som liknar både socker och alkohol. Det är en 4-karbon linjär sockeralkohol med den kemiska formeln C4H10O4. Även om ämnet funnits i Japan samt USA från 1990 respektive 1997 så blev det godkänt av EU först 2006.

Erytritol äger likheter med kristaller till sin utformning. Dessa kristaller smälter på tungan vilket brukar förmedla upplevelsen att tungan känns kall. Men det är ingen som helst riskfylld verkan och den påminner en del om samma kylande verkan som xylitol och mentol har.

Erytritol är särskilt lämpat åt diabetiker. Det är nämligen så att det inte medför blodsockerstigning och lämnar insulinsekretionen oberörd.

Kroppen bearbetar erytritol på annat sätt än övriga sockeralkoholer. Med tanke på att erytritol veterligen är bland den minsta sockeralkoholen så tas den p.g.a. sin omfattning upp till ca 90 % i tunntarmen och sköljs ut oförändrad. De sockeralkoholer som är större än erytritol blir enbart delvis absorberade i tunntarmen, och partiklar transporteras vidare åt tjocktarmen där de bryts ner av bakterier som bildar gaser samt fettsyror. Det resulterar i vad man i normalt tal kallar för lös mage. bra sötningsmedel för diabetiker

En besynnerlig omständighet kring erytritol är att ämnet ej tillåts förekomma i dryck. Det baseras på EUs bestämmelser att ingen form av sockeralkohol tillåts förekomma i dryck därför att risken att få i sig större mängder socker genom dryck är ökad. Tyvärr faller erytritol inom samma lagstiftning.

Om man följer föreliggande bäst-före-rutiner som råder inom livsmedelsproduktion så bör inte erytritol intas 3 år efter framställande, men faktum är att erytritol har en obegränsad hållbarhet i likhet med vanligt socker.

Det finns skilda varumärken som innehåller erytritol. Genom Gert Strand AB har fabrikatet Strösöt lanserats innehållandes ämnet. Produkten säljs på burk som innehåller 500 gram. För den som gillar bakning är strösöt perfekt. Samtliga godsaker som man uppskattar att stoppa i sig kan helt plötsligen bli nyttigare men med samma goda smak. Strösöt ser både ut som socker samt ersätter det vad gäller både sötma och dosering.