Dextros används effektivt till bryggning I hemmet

En betydande ingrediens i ett hembryggt öl är socker och de flesta recept nämner bryggsocker som är dextros. Dextros kan även kallas för druvsocker och finns mestadels i vanliga butiker. Men det ultimata är att inhämta sockret från en källa (tex. hembryggning.se) som fokuserar exakt på ölbryggning samt vinberedning.

hembryggeri

Debatten om vilket socker man ska ha i ölet fortsätter

Det tycks pågå en fortlöpande debatt om vilket socker som man ska använda då man vill brygga öl hemma. En del anser att det enbart är dextros som gäller ifall man vill få till en bra smak medan andra säger att vanligt socker rentav kan vara bättre för jäsning samt att det inte gör någon skillnad vad gäller smak.

Ifall du just har kommit igång med vinbryggning och ölbryggning så kan det vara förståndigt att ignorera den här debatten. Det viktigaste är alltså att vara noga med renligheten, att hålla stadig temperatur och att arbeta på ett metodiskt sätt där man inte missar något moment.

Det här gäller både då man vill brygga vin och då man brygger öl men det är just de som brygger öl som gillar att diskutera det där med rätt typ av bryggsocker. Ifall du jobbar på ett metodiskt vis så kan du komma fram till rätt balans genom att enbart ändra en sak i bryggeriprocessen åt gången. Börja med bryggsockret och fokusera på andra bitar av ölbryggningen före du ger dig på farinsocker samt annat spännande.

Vad säger experterna om sockret och smaken?

Det finns en orsakt till att bryggsocker säljs, det är jästens naturliga föda och finns i både vindruvor och mäskad malt.

Strösocker å andra sidan är en disackarid och består endast till 50% av druvsocker. Resten är fruktsocker, fruktos, som är mycket svårare för jästen att jäsa. Mer biprodukter bildas och vid högalkoholjäsning måste det vara dextros för att åstadkomma de sista 2-3 %-en.

De som har hållit på med ölbryggning hemma ett bra tag har faktiskt lite olika åsikter vad gäller dextros samt vanligt socker. En del hävdar att vanligt socker lätt ger öl som smakar cider medan andra säger att det här är nonsens.

En del anser att det bara är färgen som kommer att påverkas av inslag som brunt socker samt att smakskillnaden är så pass minimal att det verkligen icke spelar någon roll. jäsa viner bryggsocker.bryggsocker strösocker.

Något man tvingas minnas är att ölet kan få en speciell smak på grund av annat än sockret. Det är först när man verkligen har god koll på hela bryggningsprocessen som man kan börja ha synpunkter om sockrets påverkan på smak, färg och mer.

Hålla sig strikt till receptet eller köra en egen blandning

Som nybörjare så är det bäst att hålla sig till det recept som man har. Ifall det står vanligt socker så ska man alltså icke vara smart och byta ut med dextrosen. Också erfarna bryggare kan välja att hålla sig strikt till recept trots att de har lång erfarenhet av vad som fungerar och vad som ej gör det.

Kom ihåg att de annorlunda delarna i receptet samverkar och att din teknik samt metod även kommer att påverka resultatet. Ifall du följer ett recept och sedan får riktigt bra öl så vet du ju precis hur du kan erhålla samma goda öl igen. Ifall du mixtrar en aning efter känsla så kan det bli svårare att upprepa samma lyckade konstellation återigen.