Flera av de organiska ämnen av typen kolhydrat kallas för socker.
Socker är sött och rikt på energi och utgör det huvudsakliga bränslet i livsprocesserna.
I vardagligt tal och i mindre detaljrika innehållsförteckningar brukas termen socker vanligtvis om raffinerad sackaros.
Strösocker och bitsocker består av bet- eller rörsocker, som båda är trivialnamn för sackaros. Råsocker är icke-raffinerat socker, brunt till färgen, och det säljs liksom ordinärt socker som bit- eller strösocker.
Det finns många annorlunda sockerarter, de främsta sockerarterna i kosten är glukos (druvsocker), fruktos (fruktsocker), laktos (mjölksocker), maltos (maltsocker), sackaros (rör- eller betsocker) samt stärkelse.
Vi stoppar i oss allt överdriven mängd socker eller kolhydrater för att det ska vara sunt för kroppen.
Och ”vanligt” socker som det som finns i till exempel läsk såsom Coca Cola är inte nyttigt.
Visste du att en burk Coca Cola innehåller kolhydrater som motsvarar tio sockerbitar och att en Milkshake på MacDonalds motsvarar sexton sockerbitar?
Men Coca Cola försvarar sig med att en burk innehåller lika stora mängder socker som motsvarande mängd apelsinjuice. Skillnaden är emellertid att apelsinjuice innehåller vitaminer samt mineraler vilket du inte finner i en CocaCola burk.
Men låt oss ta en titt på lite olika alternativ till det ”vanliga” sockret.
Polydextrose Fibrer
Polydextrose är vattenlösliga fibrer som finns i livsmedel.
Ca 9% är sockerarter, resten är fibrer.
Ca 75% går rakt genom kroppen, övriga blir mat till nyttiga bakterier i tarmsystemet.
Finns i många skilda livsmedel så att tillverkarna kan skrävla med ”Innehåller nyttiga fibrer”
StröSöt – som strösocker men med flera olika namn
Strösöt ser ut samt smakar som socker – men har bara ungefär 75% sötma mot socker.
Strösöt är en 100% äkta produkt och det officiella namnet är Erytritol.
Säljs under en mängd varumärken,
Sukrin omnämns i Wikipedia som ett sådant.
Erytritol är en sockeralkohol och tas inte upp alls av kroppen.
Noll kalorier och noll GI (glykemiskt Index).
Ser ut som och har samma granulering som strösocker.
Förekommer naturligt i päron, meloner samt svamp med flera.
Sucralose flytande
Sucralose är ett kalorifritt sötningsmedel som är tillverkat av socker.
Till skillnad från socker så kan kroppen inte ta upp Sucralose.
Inga kalorier och inga kolhydrater med andra ord.
Det nya sötningsmedlet, gjort av socker men till fullo sockerfritt.
Smakar som socker.
Finns som sacketter, fullständigt kolhydratfria, ger blott sötman och är superb till kaffe, te och liknande.
Sacketter skänker endast sötman.
Vill man dessutom ha “Body”, dvs fylligheten som socker ger, så finns det en pulvermix innehållandes maltodextrin.
Maltodextrin är rena kolhydrater producerade av stärkelse som brutits ner i mindre beståndsdelar, oftast med syra och/eller enzymer.
Maltodextrin är ett samlingsnamn för polymerer av glukosenheter och är en avsevärt lätt, vit, kristalliknande samt smaklös substans.
Maltodextrin används i huvudsak som fyllnadsmedel i sötningsmedel. Många sportdrycker på marknaden är baserade på maltodextrin eftersom det tas upp omgående i kroppen.
Aspartam
Aspartam är ett sötningsmedel som används istället för socker i de flesta lightprodukter, sockerfria tuggummin, etc; ämnets E-nummer är E 951.
Det marknadsförs som bordssötningsmedel men ingår mestadels i färdiga livsmedelsvaror.
Aspartam är ett proteinliknande ämne som ger fyra kcal per gram.
Aspartam ger ingen kariespåverkan samt inget blodsocker- eller insulinsvar.
Ämnets energiinnehåll är fyra kilokalorier per gram, vilket är lika mycket som socker men tack vare sin cirka 200 gånger sötare smak används aspartam i motsvarande mindre doser än socker.
Aspartam har, till skillnad från en del andra sötningsmedel, inte en laxerande effekt vid överkonsumtion
Användning
Aspartam är tillsatt i närmare 6000 livsmedel världen över, varav ungefär 2000 i Europa.
Substansen tillämpas som sockerersättning i bl.a. bordssötningsmedel, kakor, läskedrycker, saft, glass, proteinpulver, konfektyr, halstabletter, tuggummi, mediciner m.m..
Debatten om risker
Substansen är en av världens mest dokumenterade, utredda samt debatterade.