Absinthe Sprit, Bara en drink eller en legend?

Många folk tror att absint är en likör, men det är faktiskt klassificerad som sprit alternativt alkohol främst alldenstund det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En nuförtiden nära nog utsuddad barriär säger att en likör är alkohol med tillsats av socker samt smakämnen – samt då börjar väl nästan all alkohol som saluförs nu heta likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle anlända på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en bärkraftig växtbaserade alkohol som destilleras med malört samt anis, men är också bekant för att har övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol är i många annorlunda versioner.

Dess utveckling började i slutet utav 17-talet i Schweiz för att efter spridas till övriga länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du antagligen begriper, var kvaliteten på de annorlunda märkena mycket varierade, typ vin är idag, och de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt och begagnade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som heter “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dessa billigare sorter som innehöll lite eller noll anis, fänkål eller någon utav de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att ordentligt accelerera poopulariteten för absint samt bedömdes vanligen vara de som producerade högsta kvalitet.

Medans alla innehar sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet utav högre kvalitet än en “klassisk absint”: Absintinfo..

Det är även ett litet antal betraktas som “special absint” som är helt exklusiv och annorlunda.

Det finns flera legender samt myter kring absint sprit, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) innehar en smaragdgrön färg.

Början såldes det som ett universellt medicin, antagligen på grund av fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur samt en aperitif.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds utav den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att hög användning utav absint var kopplat till hallucinationer, våld och missmod.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket beröm av bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden säger att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt förena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författare samt konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Man kan hitta det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Alldenstund produktionen utav drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och rätt så snart sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna människor förstörde för alla andra.

Det fanns flertal planerat dråp som var kopplade till konsumtion utav absint precis runt 1900, det mest kända är de Lanfray morden där en man dödade främst sin egen familj och därefter sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flera övriga länder följde kort därefter.

Även om det ännu faktiskt ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den kända gröna drycken växer nu i popularitet åter.

Idag när du har lärt dig ett litet antal intressanta information om absinthe, kommer jag bevilja dej själv avgöra om det bara är en annan dryck, alternativt antagligen mer utav en legend.

Med det växande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och se om historien upprepar sig.