Absinthe, – den mest legendariska utav alla drycker

Under hela historien om alkoholhaltiga drycker, hittar du ingen mer legendarisk än absint.

De flesta folk innehar antagligen en grundläggande medvetenhet om att absint är, men de flesta av dem vet bara ett litet antal sanna information om alkohol alternativt alkohol och blott en bråkdel utav dem innehar haft tillfälle att ha ett bägare av denna mystiska dryck före sig på bordet.

Därför önskar jag med det här lilla inlägget framföra för eder läsare lite fakta om denna legendariska spritdryck samt se tillbaka på dess briljant förflutna.

Det var i Couvet, Schweiz på 1790-talet som en så kallad allfungerande tonic som kallades absint först gjordes.

Mycket berusande samt kryddad med anis, sägs absint har varit uppfinningen av Pierre Ordinaire, en läkare från Frankrike.

Men lokalbefolkningen i byn kommer ihåg att flertal år innan Dr Ordinaire kom till platsen, var systrarna Henriod kända för att inneha tillverka en medicinsk tonic som bar en enorm likna med absint köpa absint i sverige.

Ändå var det Ordinaire, inte Henriod systrar, som avyttrade formeln för absint tonicen till Dubied-Pernod familjen, som efter etablerade den första kommersiella verksamheten i Couvet, ett absint destilleri.

Under de årtionden som följde började absint att förlora sin bild som en läkemedelstonic samt blev mer bekant för sina psykologiska effekter – stimulerande visioner, fantasier och för att ge inspiration till konstnärer.

Således legenden om den gröna fen kom på plats.

Ett realitet är att hon inspirerade så stora konstnärer samt författare som Degas, Erfaren Gogh, Picasso, Hemingway, Oscar Wilde samt Mary Shelley att alstra målningar samt böcker som har blivit tidlös i världens konst samt litteratur.

När artonhundratalet gick mot sitt slut växte en lobby mot alkohol i allmänhet samt mot absinthe i synnerhet.

Så kallade vetenskapliga experiment gjordes för att förment belägga att malörtens olja, en utav de många ingredienserna i absint, var farlig samt giftig, , ehuru bara en liten antal malört fanns i en absint flaska.

En annan evenemang som skedde i begynnelsen av nittonhundratalet hjälpte till att försegla ödet för den gröna fen.

En schweizisk man, Jean Lanfray, fick ett raserianfall samt mördade hela sin familj.

Även om gubben hade en lång historia av att vara gravt alkoholiserad och missbrukare skylldes morden på hans absintintag.

År 1912 gjordes absint olalgligt i många europeiska länder samt AMERIKA.

Frankrike följde sedan år 1915.

Kanske för att det var förbjuden frukt, innehar många utav de falska rykten samt historier om farorna med absint fortsatt att leva vidare än idag, fastän inne vetenskap innehar visat att malört inte är mer skadligt eller orsakar vansinne än någon annan naturlig ingrediens som pepparmynta olja alternativt vaniljextrakt.

Idag, i början utav 2000-talet, tas förbuden så sakteliga dän.

I de mesta europeiska länder är absint totalt lagligt igen.

I US OF AMERICA (givetvis) finns det ännu grundnorm mot att producera samt avyttra den, även om annorlunda affärsverksamhet innehar hittat på möjligheter att kringgå dessa förbud.

Att dricka absint är inte längre ett brott.

För en amerikan, innebär det att det är OK att dricka absint, så länge man handlar det från en rättslig, icke-amerikanska källa som man kan hitta Online.