Absinthe Alkohol, Blott en drink alternativt en legend?

Många folk tror att absint är en likör, men det är minsann klassificerad som alkohol eller sprit främst eftersom det inte är buteljerat med tillsats av socker.

En nuförtiden nära nog utsuddad gräns säger att en likör är alkohol med tillsats av socker samt smakämnen – och då börjar väl nästan all sprit som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att kalla dessa för en likör?

Absithe är en kraftig växtbaserade sprit som destilleras med malört samt anis, men är oxå bekant för att inneha övriga aromatiska örter som fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär samt mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken eller den faktiska malörtens beteckning Artemisia absinthium.

Absinthe sprit är i många annorlunda typer.

Dess vidareutveckling började i slutet av 17-talet i Schweiz för att efter spridas till andra länder som satte sin egen prägel på originalet.

Som du kanske begriper, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, typ vin är nu, och de billigare sorterna utav absint hade lägre alkoholhalt och brukade ofta ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien samt var en av dessa billigare sorter som innehöll lite eller noll anis, fänkål alternativt någon utav de övriga örter som hittades i den traditionella absint.

Den schweiziska samt särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt öka poopulariteten för absint och bedömdes mestadels vara de som producerade högsta kvalitet.

Medan samtliga har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en absint förbud.

Det finns även några betraktas som “special absint” som är helt exklusiv samt avvikande.

Det är många legender samt myter kring absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) därför att det (oftast) har en smaragdgrön färg.

Inledningsvis såldes det som ett universellt medicin, kanske därför fördelarna med malört och övriga örter.

Det rekommenderades för behandling utav epilepsi, kolik, gikt, njursten, samt mycket mer.

Snart såldes det både som en huskur och en aptitretare.

Den hade en exklusiv effekt på dem som drack det, det till samt med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Flera trodde att hög förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld samt missmod.

Kanske det är på grund av detta det fick så mycket beröm av bohemiska typer samt konstnärer som Picasso, Ernest Hemingway och Oscar Wilde.

Legenden uttalar att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inflytande.

Absinthe blev så aktuell i Frankrike, särskilt med bohemiska författare och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” nuförtiden.

Man kan finna det i nattklubbar samt populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen utav drycken ökade så gjorde även efterfrågan, och ganska snart sjönk priset så att alla drack den.

Detta varade tills ett litet antal galna folk förstörde allmän övriga.

Det fanns flertal mord som var kopplade till förbrukning av absint precis runt 1900, det mest berömda är de Lanfray morden där en man dödade främst sin egen familj samt därnäst sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flera andra länder följde kort därefter.

Ehuru det fortfarande minsann ej är lagligt i USA ännu så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 samt den berömda gröna drycken växer idag i popularitet igen.

Idag när du innehar lärt dej ett litet antal intressanta fakta om absinthe, kommer jag bevilja dig själv bestämma om det bara är en annan dryck, eller kanske mer utav en legend.

Med det växande folkgunst som absinthe fått under de senaste åren, får vi avvakta och se om historien upprepar sej.