Absinthe Alkohol, Bara en drink alternativt en legend?

Title=Absinthe – den världskända spritsorten
Tags=absinthe alkohol, absint alkohol
Category=1
UserCategories=absint|absinthe|sprit|alkohol|drycker|tips|nyheter|blogg|uncategorized
Content=Absinthe klassas framförallt som sprit därför att drycken ej är buteljerad med tillsats av socker, men många människor tror likväl att drycken klassas som likör.

En numera nästan utsuddad gräns säger att en likör är sprit med tillsats av socker samt smakämnen – och då börjar väl närapå all alkohol som saluförs idag kallas likör.

Vår ”egen” Vodka Absolut Citron eller blåbär, vem skulle komma på tanken att benämna dem för en likör?

Absithe är en kraftfull växtbaserade sprit som destilleras tillsammans med malört och anis, men är även beryktad för att ha andra aromatiska örter såsom fänkål, lakrits, kvanne rot, koriander, muskot, enbär och mer.

Ordet absint refererar antingen till den alkoholhaltiga drycken alternativt den faktiska malörtens benämning Artemisia absinthium.

Absinthe alkohol finns i flera olika varianter.

Dess utveckling påbörjades i slutet av 17-talet i Schweiz för att sedan spridas till andra länder som satte sin egen karaktär på originalet.

Som du kanske begriper, var kvaliteten på de olika märkena mycket varierade, lite som vin är idag, och de billigare sorterna av absint hade lägre alkoholhalt och använde inte allt för sällan ingredienser som var direkt skadliga.

Sorten som kallas “Bohemian Absinth” kom från Tjeckien och var en av dem billigare sorter som innehöll lite eller ingen anis, fänkål eller någon av de andra örter som hittades i den klassiska absint.

Den schweiziska och särskilt den franska var ansvariga för att kraftigt höja poopuläriteten för absint och bedömdes mestadels utgöra de som producerade högsta kvalitet.

Medan alla har sina egna personliga smakpreferenser, en “deluxe absinthe” är i allmänhet av högre kvalitet än en “traditionell absint”.

Det finns också några betraktas som “special absint” som är helt unik och annorlunda.

Det finns massor legender och myter kring absint alkohol, vilket dess franska smeknamn, “The Green Fairy – La fée verte” ) eftersom att det (oftast) har en smaragdgrön kulör.

Inledningsvis såldes det som ett universellt läkemedel, troligen på grund av fördelarna med malört och andra örter.

Det rekommenderades för behandling av epilepsi, kolik, gikt, njursten, och betydligt mer.

Så småningom såldes det både såsom en huskur och en aperitif.

Den hade en unik verkan på dem som drack det, det till och med förbjöds av den schweiziska regeringen 1910.

Många människor trodde att rejäl förbrukning av absint var kopplat till hallucinationer, våld och depression.
Kanske det är därför det fick så mycket beröm av bohemiska typer och konstnärer såsom Picasso, Ernest Hemingway samt Oscar Wilde.

Legenden säger att den berömda holländska konstnären Van Gogh, skar av sitt ena öra under dess inverkan.

Absinthe blev så populär i Frankrike, särskilt med bohemiska författare och konstnärer i Paris.

De hade “den gröna timmen”, som motsvarar vår “happy hour” numera.

Du kan hitta det i nattklubbar och populära hangouts som Moulin Rouge.

Eftersom produktionen av drycken ökade så gjorde också efterfrågan, och någorlunda snart sjönk priset så att alla drack den.

Det varade tills några galna människor förstörde för samtliga andra.

Det fanns flera mord som var kopplade till konsumtion av absint precis omkring 1900, det allra kända är de Lanfray morden där en man dödade först sin egen familj och därpå sig själv.

Vid det laget var det Schweiz som först förbjöd den legendariska dycken men flertal andra länder följde kort därpå.

Trots att det ännu faktiskt inte är lagligt i USA så lyfte Schweiz undan förbudet år 2005 och den berömda gröna drycken växer nu i popularitet igen.

Nu när du har lärt dig några intressanta fakta om absinthe, kommer jag låta dig själv bestämma om det blott är en annan dryck, alternativt kanske mer av en legend.

Med det tilltagande popularitet som absinthe fått under de senaste åren, får vi vänta och se ifall historien upprepar sig.
Date=Range
Date1=2016-03-01
Date2=2016-04-30