Mixa egen god sockerfri likör som har smak från Triple Sec

Den färglösa liköressensen Triple Sec har uppenbara inslag av citrus samt apelsin vilket är en njutning för smak och doft. Typiskt för Triple Sec är att den har en tämligen hög alkoholhalt i jämförelse med flera andra likörer. Triple Sec har en distinkt doft av sin sötma och syrlighet med en överlägsen ton av citrusskal. Smaken används vanligtvis i olika drinkar, men kan ibland ersättas av Cointreau.

Triple Sec finns dessutom som sockerfri liköressens i Gert Strand ABs sortiment. För flera är det otänkbart med sockerfri likör eftersom sötman i likör är så markant och karaktäristisk. Men att sockerfri likör skulle sakna sötma är en inkorrekt tolkning.

Istället för socker använder sig Gert Strand AB av sukralos i sin essens. Varför? Det finns två goda skäl. Det ena är att sukralos är fritt från kalorier vilket självfallet är fördelaktigt för de som tänker på figuren. Den sockerfria liköressensen passar även utmärkt för diabetiker, vilket har varit en av baktankarna med produkten. Det är nämligen så att sukralos är ett bra sockersubstitut åt diabetiker.

Tvärtom från socker så utsöndras sukralos kvickt i kroppen utan att brytas ned. Sockernivån i kroppen hålls således på en jämn nivå när kroppen inte ges någon energitillförsel. Ytterligare en styrka är att sukralos är vattenlöslig vilket får konsekvensen att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Sukralos är ett syntetiskt ämne som är 600 ggr sötare än socker per viktenhet. Ämnet framställdes för första gången 1976 och har kommit att användas gradvis i rytm med att ämnet blivit godkänt som sötningsmedel. Det var först 1994 som sukralos blev godkänt i Europa. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Att blanda sin egen likör är både smidigt, enkelt och går kvickt. Flera som testat denna metod går sällan tillbaka till att handla färdiga likörer. Därutöver är sockerfri liköressens som har smak av Triple Sec minst lika söt i smaken som vanliga likörer.

Det definitivt ultimata är att blanda essensen ihop med okryddat brännvin som har en alkoholhalt mellan 15 % – 40 %. Vad beträffar Triple Sec så kan man med fördel välja sprit med en alkoholhalt betydligt högre än 15 %. Genom att inte mixa essensen med kryddat brännvin slipper man riskera obehagliga överraskningar. Därmed inte sagt att det går att hitta alldeles fantastiska smakkombinationer, men det resulterar ju inte i klassisk Triple Sec – likör. För övrigt går det bra att mixa essensen ihop med vodka om man är ute efter en starkare likör.

När man blandar sin Triple Sec- likör så behöver man först och främst en innehållslös flaska som rymmer 750 ml. Däri häller man sin sockerfria essens för att därpå blanda i tre fjärdedelar med sprit. Flaskan ska sedan skakas redigt. Vidare häller man i den kvarvarande mängden av spriten och skakar flaskan ytterligare en gång. När man har en färdigblandad flaska likör är det angeläget att låta smakerna förenas på bästa sätt. Således ska flaskan få stå några dagar så att likören blir så god och smakrik som möjligt. En färdigblandad likör kan drickas som den är alternativt blandas i drinkar.

Vill man testa smaken utan att blanda en hel flaska går det utmärkt att i en första omgång blanda en tiondels flaska, d.v.s. 2 ml essens till 75 ml likör.