Cocorum – liköressens

Sockerfri liköressens som Gert Strand AB har tagit fram är en världsnyhet, och Cocorum är en av många smaker som ingår i sortimentet

Det är en essens som innehåller smak av både kokos samt rom. Kokos är en smak som ger en exotisk smakupplevelse enligt många, och en traditionell likör som har smak från kokos och rom är Malibu som har sitt ursprung från västindiska Barbados. När Malibu introducerades var den tänkt som ett enklare alternativ åt bartendrar som ville servera något i stil med Pina Colada. Malibu blev fort en omtyckt likör och blev en självklar beståndsdel i ett stort antal exotiska drinkrecept.

Vad skiljer Gert Strands liköressens från traditionell Malibu? Istället för att nyttja riktigt socker i essensen så är den framställd av sukralos som är ett sockerfritt alternativ men ändå 600 ggr sötare. Det är ett syntetiskt sötningsmedel som i stort sett är fritt från kalorier.

Sukralos framställdes först 1976 och har blivit gradvis godkänt för tillämpning runt om i världen. Men det var inte förrän 1994 som sukralos blev godkänt för bruk inom EU-länderna. Övriga ingredienser i liköressensen är naturliga aromer, kostfibrer, glycerin och destillerat vatten.

Varför sockerfri liköressens? Sukralos är ett mycket bättre val för diabetiker. Det beror på att det utsöndras omgående i kroppen utan att brytas ned. Det innebär att kroppens sockernivå hålls på en jämn nivå med tanke på att ingen energi tillförs. En annan fördel med sukralos är att substansen är vattenlöslig vilket innebär att ämnet inte lagras i den organiska vävnaden hos människan.

Vad blandar man lämpligtvis essensen med? Det rekommenderas att blanda den med brännvin som har brist på kryddning och som har en alkoholhalt emellan 15 % – 40 %. Likör brukar dock ha en alkoholhalt på mellan 15-25 %. Det går bra att mixa essensen med vodka ifall man är ute efter en starkare likör.

Essensen hälls i en större flaska som rymmer 750 ml. Vidare häller man i tre fjärdedelar ihop med alkohol och skakar om noga. När flaskan skakats häller man i den kvarvarande mängden alkohol och skakar om till dess allting har blandats ordentligt. När man har blandat klart en flaska är det betydelsefullt att smaken av brännvinet och essensen förenas på bästa vis. För den skull bör blandning stå och vila några dagar så att smakerna verkligen sätter sig.

Det kommer bestämt utfalla i en mycket smakrik och härlig likör. Antingen dricker man den färdigblandade likören som den är med eller utan lite is, eller så använder man den till att blanda drinkar. Vill man först testa smaken av CocoRum och inte blanda en hel flaska så är det passande att mixa 1/10-dels flaska, vilket är 2 ml essens som ger 75 ml likör.

Den som fortfarande inte upptäckt hur smidigt och enkelt det är med den här typen av hembryggning har något att se fram emot. Flera fascineras över hur snabb processen är. Därutöver skiljer sig denna sockerfria liköressens med CocoRum-smak inte från vanliga sockerbaserade likörer. Den medför ingen skillnad alls i sötma.