Addera Saigonkanel till din LCHF-diet

Ett relativt hett ämne för de som ägnar sig åt lågkolhydratsdieter är hur Saigonkanel har optimerat vägen för ett tillstånd i ketos.

Vad är LCHF?

LCHF betecknar Low Carb High Fat och är en diet som de senaste åren haft enormt genomslag i Sverige framför allt, men även i resten av världen. Denna diet inleds vanligtvis av människor som vill gå ner i vikt, men är gynnsam även för personer som önskar gå upp i vikt, som har besvär med blodsockerbalansen alternativt med sockerberoende träning bantning blogg
.

I själva verket mår samtliga gott av att dra ner på kolhydratintaget, det har nyligen konstaterats i en grundlig och oberoende analys. Man antar då att antalet LCHF:are kommer att öka till antalet och i dagligvaruhandeln ser man mer och mer LCHF-relaterade matvaror.

Det finns väldigt många skilda tappningar av LCHF, vissa kör LCHF OCH enbart naturliga råvaror, medan andra gärna gör bakverk sötade med sucralose och dricker Coca-Cola Light till maten. En annan sak som varierar ganska mycket mellan skilda LCHF:are är hur noggranna de är med sin kolhydratrestriktion. Ska man inta 0 gram, 5 gram, 10 gram eller 20 gram kolhydrater dagligen? Eller möjligtvis ännu mer? Inga kolhydrater alls är ett oerhört svårt mål att nå, då får man leva på rent fett samt protein – dvs. inga vegetabilier. En femprocentsgräns är generell bland de som vill gå ner i vikt snabbt och effektivt, men också här ges mycket lite plats för minsta utsvävning. Det finns LCHF:are som äter upp mot 50 gram kolhydrater per dag, så kallade liberala LCHF:are.

Vad som förenar alla dessa är en uppfattning om att kroppen mår bättre på mindre kolhydrater samt att ketos är ett läge man helst låter kroppen gå in i.

Vad är ketos?

Ketos är det tillstånd man försätts i när glukosen tar slut i blodet. För att underhålla den med energi tvingas kroppen skapa ketoner och dessa föredrar att fånga energi från lagrat fett framför andra alternativ. När kroppen är i ketos, dvs. när den äter rejält med fett och protein och väldigt få kolhydrater, så förbränner den kroppsfettet i betydligt högre utsträckning än annars.

Det finns de som inte ordentligt når ketos, hur mycket de än anstränger sig för att utesluta kolhydraterna och en avancerad gissning är att deras insulinkänslighet är låg. Vad som har dykt upp nu är att denna kategori människor verkar slungas in i ketos om de adderar kanel till sin dagliga föda. Saigonkanel har dessutom visat sig ge definitivt störst effekt.

Saigonkanel och «vanlig kanel» – skillnaderna

Saigonkanel är en kanelsort som växer i centrala Vietnams bergsområden. Det som vi kallar «vanlig kanel» är Kassiakanel som i sin tur skiljer sig från «äkta kanel», Ceylonkanel. Ceylonkanel är den svagaste av kanelsorterna och Kassiakanel är den som vi vanligtvis finner ute i handeln. Den är ganska stark, men inte tillnärmelsevis så stark som Saigonkanel. En aning Saigonkanel i kaffet på morgonen och fettförbränningen rivstartar ordentligt.

Vad har Saigonkanelen för positiva effekter vid en LCHF-diet

Kanel har länge varit känt som en blodsockersänkande krydda och även här är just Saigonkanel oslagbar. Genom att kanelen reducerar utsöndringen av insulin, som är verksam för att förvara energi i kroppens fettvävnad, så når kroppen hastigare ett ketogent tillstånd. Så lite som ett halvt gram har visat sig ge effekt, men man kan äta 4 gram Saigonkanel per dag utan att löpa risk att drabbas av några farliga bieffekter.