Inomhus med järnvitriol? – Vad borde man tänka på?

En del blir förvånade då de hör om personer som vill behandla golv med järnvitriol inomhus. Det möjligen låter en aning konstigt då man i vanliga fall använder sig av järnsulfat och vatten för att bearbeta gräsmattan mot mossa eller en mix som är till för att vårda och färga husväggar och andra träpartier utomhus.

mossa gräsmatta

Har man trägolv och trämöbler som kan behöva behandlas så är det rentav inte så befängt att ta till järnvitriolen. Det enda som man skall betänka är hur man ska utföra jobbet och hur det hela kommer att se ut. Det är inte allihopa som tycker om den färg som uppstår då man behandlar en fasad med järnvitriol.

Hur målar man med järnvitriol inomhus?

Beroende på den produkt som man väljer så kan det vara så att man måste mixa till den färdiga färgen. Man kanske får lägga till såpa och vatten för att få korrekt konsistens. Därpå så kan man processa golv, vägg eller möbel med en normal pensel. Man stryker på och låter det hela torka in innan man fortsätter med eventuell lackning eller annan ytbehandling.

Det man ska tänka på då man målar med järnvitriol inomhus är att pulvret som man blandar med vatten kan upplevas som besvärlig ifall man andas in det i alltför kraftig kvantitet. Det är angeläget att man har god lufttillförsel både då man målar och då man låter det hela torka.

Precis som med andra renoveringsarbeten så är det förstås även viktigt att planera arbetet på korrekt sätt. Skydda golv samt andra möbler med överdrag och se till att det finns väl om plats för arbetet. Skyddskläder samt handskar är likaså att förespråka.

Är det farligt att jobba med järnsulfat?

Järnsulfatprodukter kan inte anses vara giftiga eller farliga men i pulverform så är det som sagt så att järnvitriol kan verka irriterande. Ifall du skaffar en fullständig produkt så kan den ha en lätt frän doft men den ska ej vara riskfylld.

Kemiskt sett så är järnvitriolen ett salt och man använder den till flera olika saker såsom behandling av mossa i gräsmatta och på tak och dessutom inom läkemedel. När du behandlar trämöbler eller trägolv med järnsulfatet så kommer det att förekomma en reaktion som gör att järnsulfatet därefter sitter hårt i träet.

Behandlar du på rätt sätt så bör det inte bli något damm över efter målningen och då finns det synnerligen inget att oroa sig för. Med ett lager av olja eller lack för att få en yta som håller lite längre så kan man inte säga att det skulle finnas någon hälsofara med att måla med järnsulfat inomhus. Vill ni veta mer Klicka Här järnfosfat.

Behandling av möbler och prydnader med järnsulfatmålning

Man kan ju också behandla en möbel som är konstruerad av trä och det finns det faktiskt många som gör med just järnsulfat. Pulvret blandas med vatten samt diskmedel och därefter så gäller det att stryka på för att låta torka in.

Järnsulfat finns att införskaffa billigt i skilda storlekar på allt-fraktfritt.se, där finns också smarta tillbehör för andra användningsområden för järnsulfat.

När behandlingen är genomförd så är det inte ovanligt att se att träet har blivit mörkare. En del anser att det här är hur bra som helst och roar sig ofta med att måla med järnvitriol inomhus medan andra alls inte uppskattar färgnyansen. Ett förslag kan vara att börja med att prova på en träbit för att vara alldeles införstådd med den färg som man kommer att få före man ger sig på en hel möbel alternativt ett golv.