Skumbanan – en smakessens från Aromhuset

Nu kan man smaksätta sitt kolsyrade vatten tillsammans med smak av skumbanan! Smakessensen Banan blir barnens favorit i bubbelvattnet, kanske tillsammans med Toffee Kola. Då essenserna är helt fria från socker så kan man njuta av smaskig smak av skumbanan utan oro för hälsa, vikt eller sockerchockar.

Smaken av banan förknippar vi vanligtvis med barndomen. Banan ges i mosad form till riktigt små barn och är praktisk att ge i sitt skal till lite större barn. Smaken är söt och mjuk och passar därför små barnmunnar alldeles ypperligt. Dock brukar vi fortsätta att älska banan även upp i vuxen ålder. Banan som ingrediens i desserter är vanligt, till exempel Marängsviss, Banana Split alternativt enbart vanlig bananglass.

sodastreamer kolsyrat bubbelvatten smakerlemonadvichy vattenmineralvatten

Aromhuset heter det märke av smakessenser för kolsyrat vatten som är framtaget av Gert Strand AB. Det finns 16 annorlunda smaker, däribland Banan. Alla 16 essenser är fria från socker och sötningsmedel och all sötma i essenserna kommer från de naturliga aromerna. Aromhusets Banan ger ens kolsyrade vatten söt och mjuk smak och kan med fördel dessutom blandas med andra smaker. Då banan är en exotisk frukt passar den bra tillsammans med både Melon, Persika och Ananas, men även tillsammans med Toffee Kola – då själva banansmaken är lite åt skumbananshållet. Det roliga med Aromhusets essenser är att man kan blanda hur man vill och på så vis få fram smaker som annars inte går att finna.

Smaksatt kolsyrat vatten har vunnit mycket mark bland oss svenskar på senare år, vi dricker idag mer smaksatt kolsyrat vatten är naturellt dito och utbudet har ökat fort. Ändå tyckte Gert Strand att det fanns en brist på varierad smakstyrka och miljövänliga alternativ och fann lösningen med sina essenser. Genom att själv smaksätta det kolsyrade vattnet väljer man precis hur mycket smak man vill ha i sitt vatten. Därtill funkar Aromhusets essenser lika fint i hemkolsyrat vatten som i köpt sodavatten vilket medför att man kan välja det miljövänliga alternativet om man vill. Transporterna av kolsyrat vatten bidrar till otroliga mängder miljöutsläpp och det färdiga sodavattnet är otroligt kostsamt i jämförelse med kranvatten som kolsyras hemma.

Flaskorna med essens till kolsyrat vatten från Aromhuset innehåller 30 ml arom. Strand rekommenderar att man blandar ca 2 ml essens i en liter vatten som utgångspunkt. Därnäst kan man addera eller dra ifrån efter hur man vill att det ska smaka. Det färdiga smaksatta bubbelvatten man finner i butik har ganska svag smak, motsvarande ca 1 ml av Aromhusets essenser per liter vatten.

Man kan också använda Aromhusets Banan som smaksättare i annat, det är kul att experimentera med smakerna i t ex grädde, yoghurt samt glass.

Man doserar aromerna med den lilla flaskans kapsyl som rymmer 3 ml, men en doseringspipett följer även med så att man kan mäta upp med än större precision. Det kan behövas ifall man t ex vill smaksätta en någorlunda liten mängd vatten.