Fruktbehandling vid vinframställning

När man framställer vin är det betydelsefullt att frukter behandlas på rätt vis för bästa möjliga resultat. I boken Hemmaframställning av Vin skänker Kjeld Erlandsen sina bästa tips. Erlandsen har mångårig erfarenhet av vinframställning och redogör fullständigt och detaljerat hur man går till väga.

Han nämner hårda och saftiga frukter såsom äpplen päron och pumpa. Dessa frukter ska sköljas ordentligt i varmt vatten och rensas från smuts eller liknande. Även stjälken och flugan måste rensas. Vad gäller äpplen så ska de inte vara skalade och kärnorna kan med fördel vara kvar. Allra enklast är att dela äpplen med hjälp av en äppeldelare som man kan införskaffa i exempelvis järnhandeln. De hårda och saftiga frukterna lämnar föga fruktrester och kräver jäsning på cirka 3-4 dygn.

Mjuka saftiga bär som exempelvis körsbär och vinbär ska man sortera bort blad från, och om genomförbart också dåliga stjälkar. Bären ska sedan mosas i en bunke med hjälp av händerna eller en potatispress. Var grundlig med att inte demolera kärnorna från dessa bär. Kärnor från exempelvis körsbär och plommon kan man efter silning samla in för att framställa Cherry brandy. De mjuka saftiga bären jäser på omkring 2-4 dygn.

Rabarber tillhör en unik kategori. De bör nämligen enbart användas under maj och juni. Vinet kan få en icke eftersträvansvärd besk smak ifall rabarberna är för gamla alternativt träiga. För att inte vinet ska bli ljusrött skollas stjälkar med kokande vatten och skalas.

Stjälkarna ska delas i ungefär 3-4 cm långa bitar och sedan kokas i ¼ liter vatten per kg till dess de är möra. Saften ska därefter pressas ur i ett spann och till det tillsättas 2 gram vinkrita per kg rabarber som sedan får stå till nästa dag. Oxalsyran i rabarberna neutraliseras av kritan. Klicka här för Aromer & tillbehör för Slush, kaffe och vispgrädde

När ca ett dygn har gått så hälls saften över i ett jäskärl. Man måste vara omsorgsfull och aktsam så att inte den vita bottensatsen som bildats följer med. Tillsätt socker och vatten I enlighet med recept.

Till de torra friska bären hör bland annat nypon, rönnbär samt slånbär. P.g.a. dessa bärs aromrikedom och mindre saftinnehåll är de i synnerhet lämpliga för starkviner. Om man exempelvis ska hantera större nypon från trädgården så tar man först bort stjälk och fluga. För att få bort de flesta kärnorna ska man klyva nyponet itu och sedan spola med hett vatten. Om det är för många kärnor blir vinet bittert. De mindre nyponen måste behandlas hela och vara frusna.

Även havtorn och slånbär måste behandlas hela och frusna. -6 – -8 grader är perfekt frystemperatur.

Det finns även torkade bär i form av exempelvis fläder, nypon samt rönnbär. Dessa kan köpas i specialaffärer som i hembryggningsbutiker och i hälsokostbutiker. Självfallet har webben fått en signifikant funktion då flertal beställer online.

När torkade bär behandlas häller man kokande vatten över dem och låter dem stå till kommande dag. På så sätt får bären svälla upp nästan 4 gånger sin torkade storlek. För den skull ska man se till att inte ha ett för litet spann alternativt krus. En bra tumregel är att det kokande vattnet som hälls över bären bör vara dubbelt så mycket. Det brukar bli någonstans mellan 2-5 liter vatten.

När man brygger vin på exempelvis äppelmust ska man tänka på att det bör vara ofiltrerat. Det är nämligen så att viktiga ämnen går förlorade vid filtrering. Tänk på att musten ska jäsa ca 2-3 dagar innan man tillsätter socker.

Man kan köpa koncentrerad äppelsaft på konservburkar som rymmer 1 kg vilket genererar drygt 10-12 liter äppelmust. För att brygga 25 liter vin krävs 2 burkar koncentrat. Koncentratet ska spädas ut till 15 liter och sedan tillsätter man förkultur. Innan man tillsätter den första tredjedelen med vatten och socker så ska satsen jäsa i 2-3 dagar.

Också vanlig fruktsaft kan användas. Dock bör man minnas att ifall det är riktigt söt saft granska sockerinnehåller per liter. Det mäter man med fördel med en oechslemätare. Ifall saften är koncentrerad så kan den enbart användas utspädd. För 10 liter jäsande vin krävs 1 liter saft. All saft som är pastöriserad tar mycket längre tid att jäsa än jäsning av färska frukter.

Den som är ute efter ett pikant vin bör försöka att producera vin på maskrosor alternativt fläderblommor. Vad gäller maskrosorna så ska de gröna bladen avlägsnas och endast de gula kronbladen ska vara kvar. Vad gäller fläderblommor så behandlas hela blomman medräknat stjälken, men dock avlägsnas stjälken så den blir separerad.

Lägg i blommorna i en större gryta med 1 ½ liter kokande vatten. Helst att blommorna pressas ner. Blommorna måste kokas sakta under lock till dess de faller samman. Det brukar generellt ta ca 3-5 minuter. Därnäst ska blommorna pressas ordentligt och hällas med vätskan i jäskärlet ihop med ½ burk koncentrerad äppelsaft per 10 liter vin eller 5 liter äppelmust. Tillsätt därpå socker och vatten enligt recept.