Att brygga sitt eget vin

Det är inte alls sällsynt att många folk brygger sitt eget vin hemma. Det är en rafflande procedur som genererar möjlighet att experimentera och ta fram skilda sorter.

Det allra första steget är att planlägga processen, och att handla ett passande kärl. Tänk också över vilken sort av jäst som krävs för att brygga vinet. Det gäller att vara noga eftersom det ökar chansen till att få ett bra resultat. Reflektera över vilka bär, frukter eller juice du vill använda dig av. Det är såklart något som hör ihop med vilken typ av vin man tänker framställa. Det första man tänker på kanske dock är att göra vin på vindruvor, men det går att framställa vin på massa olika bär och frukter.

Ifall man plockar bär för att tillämpa till vinbryggningen så är det angeläget att sortera och rensa noggrant. Dåliga bär bör ej användas åt bryggningen, och kvistar bör rensas bort. Risken med att ha kvar kvistar är att smaken på vinet blir omåttligt mycket syrligare vilket ger en ökad risk för mögel.

Mosa sedan bären och ha därefter i vatten och rör om. Hur mycket bär och vatten som ska ingå beror helt o hållet på recept. Men åt 10 liter vin behövs 4,5 kg bär och 8 liter vatten.

I nästa del av processen krävs ett don som kallas ochelemätare. Den kan vara behjälplig åt att mäta sockerhalten hos bären eller frukterna som används åt framställningen. Mestadels brukar det stå på jästpaketen ett motsvarande värde på hur hög sockerhalten bör vara. Vanligt är att man kompletterar med socker och häller i socker till dess värdet uppnås. Var ordentlig med att röra om.

Därpå är det dags att ha i jäst i den fruktmassa som blivit. Annorlunda jästar hanteras annorlunda och på förpackningarna anges oftast hur man ska göra. Anledningen till att det finns annorlunda sorters jäster är därför att en del lämpar bättre till fruktigare viner medan andra är mer lämpade för bryggning vid tillfällen då man strävar efter högre alkoholhalt än normalt.

När vin framställs sker olika processer av jäsningar. Vid förjäsning ska kärlet stå i ca 20-25 grader i 4-6 dagar. När dessa dagar passerat ska vinet tappas om för första gången. Till det behövs ännu ett kärl och en sil till bären. Kärnor, skal filtreras bort när man genom silen häller från det ena kärlet till det andra. För att inte gå miste om smak bör man tvinga ur den sista saften ur bären.

Mät med hjälp av ochelemätaren återigen för att inspektera sockerhalten och ifall mer socker behöver tillsättas. Därefter får vinet stå i jäskärlet till dess det slutat jäsa. Vill Du veta mer Klicka Här Romlikörer
Tiden varierar alltid beroende på jäst, sockerhalt m.m., men vanligtvis tar det 2-4 veckor. Med hjälp av ett mätglas blir det lättare att mäta sockerhalten.

När jäsningen är färdig bör man tappa om vinet och sila på nytt och ha i vinsvavla och skaka om. Vinsvavlan hjälper till att bevara vinet. Häll i ännu lite vinsvavla efter en månad och vänta sedan en månad till innan upptappning av vinet.